Sätra lade grunden för den Khazar Fatemi är idag

Det var hög musik, kärleksfulla budskap och härlig energi i luften. Stora Sätraskolan firade kärleksvecka och vi besökte skolan tillsammans med dokumentärfilmaren och journalisten Khazar Fatemi.

Khazar var inbjuden av kulturarvsprojeket för att hålla en föreläsning om sina erfarenheter av kulturarv och identitet för elever i årskurs 8 och 9. Det blev flera ömsinta återseenden i skolans korridorer. Khazar gick högstadiet på skolan och flera av hennes klasskamrater arbetar idag på Stora Sätra. Aulan var fullsatt när Khazar höjde rösten i den något karga aulan där hon själv så många gånger lyssnat, dansat och avslutat ett skolår.

– Jag känner mig rädd, stolt, nervös och glad för att få stå framför er idag. Men framförallt känner jag stor tacksamhet att få den här möjligheten, inleder Khazar föreläsningen med. Jag har föreläst hundratals gånger men aldrig varit så nervös, det känns som att stå inför min familj. Jag vill verkligen ge mitt yttersta för er. Jag vill visa och berätta om hur Sätra lade grunden för den jag är idag, säger Khazar.

När eftertexterna rullade fram utbryter jubel och visslingar. Många av eleverna blev märkbart tagna och när reflektionerna kommer är det tydligt att Khazar nått fram med sitt budskap – du måste våga och du behöver förstå vem du är och varifrån du kommer. Hon betonade hur viktigt det är att vårda kultarvet när det fortfarande finns kvar och inte ta det för givet, i många fall förstår vi inte värdet av kulturarvet förrän vi förlorat det.

Starka reaktioner

Två flickor i publiken reagerade starkt på filmen och på Khazars uppmaning följde Fate och Tabarek med till lärarrummet för att prata om deras upplevelse och reaktion.

– Jag har aldrig sett blod. Jag är rädd för att min mamma, min syster ska dö. Jag är så rädd. Det är jättebra att visa krig, att visa dom som har det svårt. Min kompis har varit med om det här, nu förstår jag vad som hänt med henne, säger Fate med tårar i ögonen, efter en stund av samling forsätter hon med kraft i rösten, vi behöver känna och förstå att vi lever i fritt land. Andra barn har det inte så här som vi har det. Jag tänker, vi sitter i aulan och har det så här bra, vad gör andra barn, säger Fate.

Värt varenda minut

Tabarek har hittills suttit tyst bredvid Fate. Hon har samma bakgrund som Khzar, hon och hennes familj är flyktingar från Palestina Syrien. Khazar ställde frågan om hennes känsla efter föreläsningen och när Tabarek svarar får Khazar bekräftelse på att den tid och energi hon lagt ner på föreläsningar och samtal är värda varenda minut.     

– Jag vill lära mig för att kunna berätta för alla att vi är lika mycket värda. Om vi alla fick lära oss samma saker skulle det inte finnas några krig. Du har motiverat mig, jag vill bli som du. Nu ska jag hem och plugga svenska. Jag ska återvända till mitt land och hitta min historia, säger Tabarek.  

En del av Europaåret för kulturarv

Föreläsningen är en del av Europaåret för kulturarv och projektet Kulturarvet – nyckeln till framtiden. En av målsättningarna med projektet är att öka kunskapen om kulturarv och betydelsen av att bevara kulturarven.

– En viktig målgrupp, kanske den viktigaste, är unga människor som i normala fall inte reflekterar eller förstår begreppet kulturarv. Khazar Fatemi är vårt sätt att försöka nå fram till dessa personer. Med sin berättelse, erfarenheter och reflektioner över sitt eget kulturarv hittar hon beröringspunkter med många som sitter i publiken. Mötet mellan Khazar och eleverna från Stora Sätraskolan är en viktig insats för att nå den viktigaste målgruppen, säger Lena Landström projektledare.