Tapas på hälsingevis

Tre tapas på olika sorters bröd signerade Lina Lundmark på Jansson bröd i Ljusdal.

Ingredienser:
Skivor av tre olika sorters bröd. Ex grovt rågbröd, delikatessknäcke och tekaka.
Smör
Graveleijs senap, eller annan senap du gillar
Skinka, t ex Björks gallerrökta skinka
Solrosskott
Ärtskott
Grönkål
God smakrik ost. Kanske en lokal getost?
Chiliflakes
Svartpeppar
Citron
Olivolja

Om Lina Lundmark
2011 tog Lina Lundmark över Janssons bröd i Ljusdal av Harald Karlsen, Harald hade sedan 1975 drivit bageriet.

Det går att säga att cirkeln slöts när Lina tog över bageriet eftersom hon är sondotter till Gustav Jansson, som startade det anrika bageriet 1946.

TAPAS 1. Bred smör och senap på tekaka. Lägg på grönkål samt vitkålssallad, skinka, gurka och solrosskott. Dra några drag med pepparkvarnen över.

TAPAS 2. Bred färskost på knäcke. Hyvla över västerbottensost, eller annan ost du gillar. Lägg på lite av de kryddiga äpplena samt dess lag och strö lite chiliflakes över. Toppa med ärtskott.

TAPAS 3. Bred på hummusen. Lägg på grönkål som du masserat i citron, palsternackstärningar och picklad rödlök. Toppa med friterade skal.

Picklad gurka/rödlök                                                                   
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
skivad gurka
tunt skivad rödlök

Sterilisera två glasburkar. Koka upp lagen. Fördela gurka och rödlök i varsin burk. Slå den heta lagen över.

Vitkålssallad
1/3 vitkålshuvud
1 dl äppelcidervinäger
0,5 dl olja
0,5 dl socker
salt

Strimla vitkålen. Koka upp lagen. Slå lagen över vitkålen.

Färskost                                                                                                        
1,5 dl gräddfil
5 dl filmjölk

Värm gräddfil och filmjölk till 47 grader. Sila massan i silduk under natten.

Kryddiga äpplen
1 svensk äpple
1 dl vatten
1dl socker
1 msk riven färsk ingefära

Skala äpplet. Skär i små söta tärningar. Koka upp vatten, socker och ingefära. Lägg i äpplena och låt koka tills de är mjuka.

Grönkålschips
grönkål
olivolja
salt

Rosta grönkålen i ugnen på 200 grader tills de är frasiga. (Försök att inte äta upp alla före du gör dina tapas.)

Rödbetshummus av gula ärtor                                                                                          
2 dl gula ärtor
en kokt rödbeta
en vitlöksklyfta
salt & vitpeppar
eventuellt olja/vatten

Lägg de gula ärtorna i blöt över natten. Höll bort blötläggningsvattnet och koka ärtorna, ca 50 minuter. Mixa ärtorna tillsammans med rödbetan och vitlöken. Späd eventuellt olja/vatten om du önskar. Salta och peppra.

Palsternackstärningar
1 palsternacka
olja

Skala palsternackan. Baka palsternackan i lite olja i 175 grader tills den är mjuk. Låt svalna. Skär i tärningar. Spara de skal du får, dessa är goda att fritera och blir väldigt fin dekoration.

Producenter:
Janssons Bröd, 070-3151074
Björks, 0651-21100
Graveleijs Produkter, 0650-31585
Västerbottensost, 090-184747