Midvinterkonsert på Loses finnskogsteater

Varvat med berättelser från finnskogen – om bortsprungna kor, gårdstomter och skogsrån – bjöds det på en oförglömlig midvinterkonsert av hög klass på Loses finnskogsteater!

Fullsatt utomhus i elva minusgrader på Loses finnskogsteater i Gustavsfors – opera, musikal och humor med operasångare från Hälsingland. Över snöklädda granar skrider bygdens söner och döttrar fram i facklors sken. En storslagen föreställning i vinterskrud där opera, musikal, pop, folkmusik, dans och skrönor från Hälsingland förenas under den stjärnklara himlen.

Om Finnskogsteatern

De skogsfinska bosättningarna  i Gästrikland och Hälsingland, med start i slutet av 1500-talet, är en viktig del av kulturarvet. Bönder från Savolax erbjöds sex års skattefrihet mot att de odlade upp och bosatte sig på kronoallmänningarna i utskogen. Olika kulturspår som odlingsrösen och byggnader, ortnamn och traditioner lever kvar i det vi idag kallar Finnskogen. På vissa håll har det även uppstått nya traditioner – som Finnskogsteatern i Loses på Bollnäs finnskog.

Vridläktare på sju platser

På 70-talet, nära 400 år efter de första finnskogsbosättarna, cyklade David-Reino Svensson från Gustavsfors i Hälsingland omkring i Finland. På sju olika platser hittade han vridläktare ute på landsbygden, läktare som kunde vridas så att scenen fick en naturlig scenografi från  landskapet sett ur olika synvinklar.

David-Reino blev så förtjust så att han tog med sig idén hem, utvecklade den och 1995 stod en ny vridläktare klar i Loses  med inspiration från de finska varianterna men rejält förbättrad med tak!

Sedan dess har det spelats teater på Finnskogsteatern i Loses. Här har det anordnats visfestivaler, och på senare tid även spelats opera. Mitt i skogen och alltid på sommaren.

Vintern 2018 tar föreningen ytterligare ett kliv och sätter upp en föreställning i midvintertid. När mörkret faller över snöklädda granar skrider bygdens söner och döttrar  fram i facklornas sken. En storslagen föreställning i vinterskrud där opera, musikal, pop, folkmusik, dans och skrönor från Hälsingland förenas under den stjärnklara himlen.

Hitta till Loses

Sväng västerut i Kilafors, åk till Hällbo och sväng av vid kapellet fortsätt tills du ser en timrad anslagstavla och skylten Loses mitt i skogen, där svänger ni upp och ni är framme!