Med andra ögon – Fatemah Kajouj besöker Delsbostämman

Konsert i Delsbo kyrka. Foto: Fatemah Kajouj

Jag var med på invigningen av Delsbostämman och det var ett fascinerande evenemang i Delsbo. Det var första gången i mitt liv som jag var på en spelmansstämma.

Det var speciellt att vara i en kyrka och jag blev djupt imponerad av evenemanget, det var trångt och mycket folk som kom från överallt men allt var ordentligt organiserad och dessutom var det förträfflig musik.

Jag beundrar den här idén att använda kyrkan för att festa och sprida glädja. Det är inte så vanligt att man använder dyrkan platser (kyrkorna eller moskéer) för att ha allmänna evenemang utanför högtidens och istället bara lyssna på vanlig eller klassisk musik.

Jag kommer från Syrien och i mitt hemland använder människor dyrkan platser på annat sätt. De samlas tillsammas för att be, om det är begravning, bjuder sina släktingar och kompisar om man vill gifta sig till dyrkans platsen och där får man att lyssna bara på religiösa musik.