gransland_instep

Sveriges Fängelsemuseum

Utställningen Gränsland 27 december – 18 februari

Konst- och kulturarvsprojektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, om avrättningsplatser i Gävleborgs län, har pågått i över två års tid. Under 2018 kan du ta del av  utställningen som avslutar projektet.

I Sverige avrättade vi människor offentligt fram till 1876. Den sista offentliga avrättningen i Gävleborgs län ägde rum 1859 på Valbo sockens avrättningsplats. Som alla avrättningar under 1800-talet i länet skedde avrättningen genom halshuggning med yxa.

I Gävleborgs län finns över 40 platser som tidigare använts som avrättningsplatser eller galgbackar. Under 2017 hade sex av dessa tillfälliga gestaltningar av konstnärerna Anna Asplind, Nadine Byrne, Conny Karlsson Lundgren, David Larsson, Sebastian Mügge, Erik Rask och Nina Svensson.

I utställningen Gränsland kan du ta del konsten och platsernas historia. Utställningen finns på plats på Sveriges Fängelsemuseum i Gävle mellan 27 december – 28 januari men kommer under Kulturarvsåret 2018 även att visas på andra platser i länet.

Utställningen är en del av dokumentationen över Konst- och kulturarvsprojektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, som pågick under 2016-2017.

avrattningsplatser.se

Mer information:
Utställningen står i lokalen ”Häktet” på andra våningen, Sveriges Fängelsemuseum/Kulturhuset Gävle, Hamiltongatan 1.
Desirée Kjellberg, desiree@fangelsemuseet.se

Mytologi

BRITTA MARAKATT-LABBA - SPEGLINGAR

27 januari – 18 mars

Speglingar kretsar kring det konstnärliga skapandets betydelse för historiskt berättande och identitetsskapande, där Marakatt-Labbas konstnärskap agerar huvudroll. Vi visar en replik, på tyg, av det 24 meter långa verket Historia som var ett av huvudverken på Documenta 2017, en personlig tolkning av... samisk historia och mytologi.

Därtill visas ett femtontal nyare och äldre verk i flera tekniker, främst broderi. I utställningen visas också en serie porträtt av Fritz Sjöström, som sedan ungdomen varit en inspirationskälla i Marakatt-Labbas konstnärskap och som här står i dialog med hennes verk.

gavlekonstcentrum.se

Mer information:
Eva Asp Tel: 026-17 94 24
konstcentrum@gavle.se

Ett år från ett får

En utställning om ull - en resurs att ta tillvara 21 jan - 4 mars

Ull är ett fantastiskt material - inte minst inom slöjdområdet! Men hur tar vi vara på den ull som produceras? I Sverige produceras omkring 1800 ton ull per år, men bara drygt 300 ton tas tillvara.

Fåren klipps i regel två gånger per år. Grovt räknat ger ett får ett kilo användbar ull per klippning. I utställningen ger slöjdare från Gävleborgs län exempel på hur närproducerad ull kan tas tillvara och förädlas på olika sätt.

Utställningen pågår till och med den 4 mars.
Öppen måndag-fredag 10.00-16.00,
lördag-söndag 12.00-16.00.

Rågången, Silvanum
Kungsbäcksvägen 32
802 67 Gävle

 

SONY DSC

Kulturarvet -
Nyckeln till framtiden

 

 

KONTAKT­FORMULÄR

koncernlogotyp_vit