Kålbulle

RECEPT: Hans-Erik Holmkvist

En vegetarisk kålbulle som toppas med kål, fläsk (uteslut för veg.) och lingon.

Recept för 8 personer, Hans-Erik Holmkvist:
1 l vatten
1 st fänkål
½ st spetskål
600 g svartkål
300 g kornmjöl
700 g vetemjöl
Salt

Rensa och tvätta all kål, spara 2-3 st svartkål per portion till tillagningen senare, Skär kålen i mindre bidar och mixa med vattnet till en slät vätska. Tillsätt mjöl och salt till vätskan och rör om noga tills inga mjölklumpar återstår. Smeten skall ha en pannkakssmets liknande konsistens. Blir smeten blir för tjock späd? Späd med vatten. För lös? Fyll på med mjöl. Låt stå och svälla.

RÅRÖRDA LINGON
4 dl lingon
2 dl socker

Lägg lingonen i en form där dom inte ligger så mycket på varandra och strössla med socker och rör runt då och då. Låt stå i rumstemperatur tills sockerkristallerna börjar lösas upp. Om du gillar syrligare lingon ta lite mindre socker.

BAKAD GRIS
600 g fläskkött – vi hade kotlettrad
Salt & peppar

Krydda köttet ordentligt med salt och svartpeppar, om du har tillgång till vaccum maskin så vaccar du den. Om du har slowcooker eller liknande ställ den på 68 grader och baka över natten. Annars så lägger slår du in köttet i foliepaketet och bakar köttet i ugnen i 65-70 grader. När köttet är klart låt svalna och kyl sedan. Vid servering skiva tunna skivor och servera till kålbullen.

Tillagning:
Värm rikligt olja ordentligt i gjutjärnspanna och slå en rejäl skopa smet i pannan. Låt smeten steka/fritera till den blivit fast, vänd kålbullen och stek/fritera den krispig på andra sidan.

Servering:
Stekt den sparade svartkålen lätt i pannan.
Lägg upp kålbullen på tallrik och toppa med nystekt svartkål, rårörda lingon och skivat bakad gris.

MUMS!

Producenter:
Högbo gårdshandelsförening, 070-221 17 24
Här finns kål, gris ibland.

Böle grönsaker, 073-035 69 09
Här finns kål.

Berglunds bageri, 070-511 99 98
Här finns fantastiskt mjöl.