Januari – Lägereldstuppkaka Stefan Lundgren

Föregående
Nästa

Foto: Linda Elverstig  

OM TUPPKAKAN Fiskarhustrurna bakade den här kakan. När båtarna blev synliga vid Tuppöarna, efter att männen hade varit i Söderhamn och sålt fisk, räckte tiden precis till att snabbt röra ihop kakan så att de kunde bjuda på något nybakat. Förr i världen var det vanligt att man bakade kakan på måsägg.

STEFAN LUNDGREN
Stefan är kock och måltidskreatör, ursprungligen från Trönö,  men som tillbringat närmare tjugo år i Norrbotten som frilansande vildmarkskock och turistguide. Han har arrangerat otaliga måltider och event i ”udda” miljöer, ofta utomhus i extrem kyla till människor från hela världen. Stefan kan det mesta om självhushållning och är även restauranglärare på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. 

RECEPT FÖR 8 PERSONER

2 st ägg
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
50 g smör+ lite att smörja pannan med
½ dl rårörda lingon alt färska

Värm en gjutjärnspanna på elden (ca 20 cm i diameter). Blanda ägg, socker och mjöl till en klumpfri smet. Ta av pannan och se till att den inte är för het, lägg i en klick smör (smöret ska smälta men inte brynas). Smöra alla kanter genom att vinkla pannan eller stryk ut med hushållspapper.

Häll i smeten i pannan och grädda den vid sidan av elden eller på en ej för het glöd.
Kakan skall inte gräddas för fort så det gäller att hålla koll på vart det är varmt och vrida, vända och flytta pannan då och då. Täck med folie vid behov.

När kakan satt sig efter ca 15 min hyvlar man smöret över kakan eller klickar ut det.

Ca 20 minuter tar det beroende på värme, så medan man håller koll på kakan så har man gott om tid att koka kaffet. Kakan skall vara krämig i mitten med hårda kanter. Strö över lingon innan den serveras.

Serveras med en gräddklick och nykokt kaffe.

I ugn:
Grädda kakan i ca 15 min i ca 220 grader i gjutgärnspanna.
Klicka, eller hyvla över smöret när kakan har stannat efter ca 10 min.