View Calendar

Norr om Stockholm- en trio som har spelat länge tillsammans, en trio med tätt samspel, dansant sväng och en förkärlek för trad. 

Polska efter Sigrid Ward, vals efter Carolina Persdotter, polkett efter Ruth Johansson.Vad känns annorlunda här? Slå upp en folkmusiksamling, vilken som helst. Vad ser du? Gubbar gubbar gubbar. I princip hela vår tradition bygger till synes på män som spelat fiol, på dessa mäns fäder och farfäder. Men tradition är inte bara gubbar från förr med flådiga gårdsnamn. Slå upp den där folkmusiksamlingen en gång till och titta lite närmre, mycket närmre. Ta fram förstoringsglaset och du ska få se. Där finns Anna Kajsa Norman och fiol, Johanna Hägglunds röst, Elsa Siljebos repertoar och alla farmödrar och mormödrar som spelmän i våra uppteckningar har lärt sig låtar av. Det är dags att låta dessa kvinnor få ett eget namn och en egen plats.
Det är dags nu!

Hösten 2014 beslutade sig fioltrion Norr om Stockholm för att ta ett nytt grepp om Sveriges folkmusikskatt och hösten 2016 släppte de sitt debutalbum "Efter" med låtar efter enbart kvinnor. Med ett svängigt och nära spel, stor glädje och ett uns ilska gör Norr om Stockholm musiksverige lite bättre.

Stina Brandin - Boda kyrkby, Dalarna
Alva Granström - Umeå, Västerbotten
Magdalena Eriksson - Gottne, Ångermanland

Onsdag 21 februari kl 19.00 Blå scenen stadsbiblioteket i Gävle, fri entré