View Calendar

Varför förstår vi oftast inte värdet av kulturarvet förrän vi förlorat det? Vad hotar och vad stärker det? Varför riskerar en del sitt liv för att rädda sin kultur?

Khazar Fatemi är journalist och dokumentärfilmare från Gävle. Hon växte upp i stadsdelen Sätra, men återvände som vuxen för att gå i sina rötters fotspår. Som journalist och dokumentärfilmare producerade hon dokumentärserien ”Kultur i farozonen” för SVT, där hon följer människor som kämpar för att bevara sin kulturella identitet.

"Jag träffade Khazar första gången i höstas och blev djupt berörd. Hennes berättelser från verkligheten får oss att lyfta blicken och reflektera över vårt gemensamma kulturarv, säger Lena Landström projektledare för Kulturarvet - nyckeln till framtiden."

De senaste tio åren har Khazar Fatemi arbetat för SVT och rapporterat från b.la. Syrien och Afghanistan, men hon har även arbetat för såväl Huffington Post som CNN. Khazar står även bakom kritikerrosade dokumentärfilmen ”Där mitt hjärta slår” som öppnar dörren till den afghanska civilbefolkningen och ger en verklighet bortom mediernas krigsrapporteringar.

Khazar Fatemi besöker Gävleborg under fem tillfällen under våren. De berättelserna hon tar med sig har hon hämtat från världens olika hörn men också från sin uppväxtstad Gävle. Under besöken kommer klipp från hennes dokumentärserier att visas. Khazars egen berättelse, om sin egen erfarenhet av kulturarv och identitet, är gripande och djupt lärorikt. Föreläsningen är en del av Europaåret för kulturarv och projektet Kulturarvet – nyckeln till framtiden.

Torsdag den 22 februari gästar Khazar sin tidigare skola, Sätraskolan i Gävle, samt stadsbiblioteket i Gävle samma kväll. Hon besöker även under våren Ovanåker, Nordanstig och Gefle GAS i Gävle slutet av maj och början av juni.

Plats: Gävle och Stadsbibliotek 19.00